Hoe maak je als spreker het verschil in een wereld vol visuele triggers en ‘snel-weg-communicatie’? Wij lijken meer dan ooit te communiceren: via pc, laptop, tablet, smartphone, … Je moet je al geweldig goed verstoppen, wil je even onbereikbaar zijn. Maar zoals - in het licht van de WK-strijd - Johan Cruijff het stelde, ‘Elk nadeel heb se voordeel.’ Juist doordat die moderne communicatie vaak visueel naar perfectie gefilterd en vluchtig – snel en snel-weer-weg – is, kun jij als ‘live’ spreker een groot verschil maken: jij kunt een échte verbinding scheppen met je publiek. Mensen kunnen in jouw ongefilterde persoon een gelijke herkennen én jou niet wegzappen of -swipen zo lang jij daar staat.
Gebruik jouw moment in de spotlights dus ten volle en toon je zoals je écht bent: zet geen gekunstelde versie neer van wie je dénkt te moeten zijn. Je publiek zou je betoog als net zo ‘fake’ kunnen aanvoelen als je verschijning. Je wil geen ‘fake news’ verkondigen, toch? En er is een tweede en nog belangrijker aandachtspunt: houd rekening met je publiek. Als je als expert binnen een vakgebied voor een groep niet-ingewijden spreekt, vertaal je boodschap dan naar hen. Vraag je af wie de mensen zijn die naar jou komen luisteren en waarom jouw verhaal voor hen belangrijk is. Welke zijn jullie raakpunten? Van een energie-expert wil ik als consument bijvoorbeeld niet alle details kennen over hoe zonne-energie precies wordt opgewekt. Ik wil wel weten hoe het gebruik ervan mij kan helpen om te besparen op mijn energiefactuur. Een gezonde dosis empathie en zelfreflectie is onmisbaar als je je als spreker wil verbinden met je luisteraars. Ga op zoek naar gelijkenissen en let er op dat je je binnen hetzelfde denkkader beweegt. Mensen proberen overtroeven met je ‘knowhow’ werkt meestal niet. Als je publiek voelt dat jij hen begrijpt en weet voor wie je spreekt creëer je de bereidheid om te willen luisteren. Vanuit die openheid zal wat jij zegt ook écht worden verstaan en blijven de smartphones in de zaal … geweldig goed verstopt.
0 Comments
Leave a Reply. |
vanzelfsprekend!We spreken dagelijks. Vaak - al te vaak ? - gaat dat zonder nadenken en vanzelf. En toch, wanneer het plots 'moet' voor een groep, een belangrijk gesprek of aan de telefoon, slaat de paniek toe. Archieven
November 2024
|